Wie doet wat bij payroll?
Payroll werkt vanuit het zogenoemde juridisch werkgeverschap. Je draagt als werkgever immers je personeel over aan een payrollbureau als je besluit te gaan payrollen. Maar wat houdt dit precies in? Welke taken, verplichtingen en risico’s draagt een juridisch werkgever? En wat blijft er dan nog over voor de feitelijke werkgever? Wij zochten het voor je uit. Hier lees je alles wat je wilt weten over de verdeling tussen werkgeverschap.
Ontdek wat een feitelijk werkgever normaliter doet
Als een bedrijf niet volgens een payrollconstructie werkt, dan is er alleen een feitelijk werkgever. Deze werft nieuw personeel, stelt arbeidsovereenkomsten op voor deze werknemers, verlengt of beëindigt deze, stuurt de krachten aan en betaalt hen uit. Daarbij komen vaak nog heel veel andere werkzaamheden kijken, zoals het bijhouden van de personeelsadministratie, het opbouwen van een goede band met zijn of haar werknemers en natuurlijk de eigen core business, niet te vergeten. Natuurlijk kunnen een hoop van deze taken ook uitbesteed worden aan een personeelsmedewerker, een administratief medewerker en/of een boekhouder, maar dat kost vaak erg veel geld en tijd en vermindert in de praktijk de druk op een werkgever niet. Biedt een payrollbureau uitkomst?
Als er een juridisch werkgever aangesteld wordt
Om een werkgever te verlichten in z’n taken wordt soms gekozen voor een payrollconstructie. Hierbij wordt het personeel van een werkgever overgedragen aan het payrollbureau. Dit bureau wordt dan de juridisch werkgever van de werknemers. Dit juridisch werkgeverschap houdt in dat het payrollbureau voortaan de medewerkers uitbetaalt (ook bij ziekte), de arbeidsovereenkomsten opstelt en de personele gegevens bijhoudt. Ook kunnen via veel payrollbureaus collectieve verzekeringen worden afgesloten. Dit bespaart een werkgever nog meer kosten. De werkgever van een organisatie ‘leent’ als het ware het personeel in via het payrollbedrijf. Hiervoor betaalt de werkgever het payrollbedrijf een bedrag. De dagelijkse regie over de werknemers behoort in dit scenario uiteraard uiteraard nog steeds bij de feitelijke werkgever.
Kies voor een splitsing van juridisch en feitelijk werkgeverschap
Kortom, door te kiezen voor payroll en daarmee voor een splitsing tussen het juridisch en feitelijk werkgeverschap, wordt de bedrijfsvoering een stuk eenvoudiger. Denk aan een verlichting in de administratieve taken en het eenvoudiger aannemen en ontslaan van tijdelijke en flexibele krachten. Benieuwd naar meer voordelen? Maak een afspraak met een ervaren payrollbureau om meer te weten te komen over payroll.